Tarih Boyunca Rumeli Coğrafyasında İlim, İrfan ve Hikmet Uluslararası Sempozyumu

Sempozyum Hakkında

TARİH BOYUNCA RUMELİ COĞRAFYASINDA İLİM, İRFAN VE HİKMET ULUSLARARASI SEMPOZYUMU

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ

KIRKLARELİ

14-15 Mayıs 2022

Sempozyum Kapsamı, Konusu ve Amacı

XIII. yüzyıldan itibaren Rumeli’ne yerleşmeye başlayan Müslüman nüfus, Osmanlı Devleti’nin Batı’ya dönük fetih faaliyetleri sayesinde söz konusu coğrafyada kalıcı bir etki bırakmıştır. Anadolu’nun çeşitli yerlerinden Balkanlar’a yerleşen nüfus ile yerel sâikler ve Osmanlı’nın bölgeye gösterdiği ihtimâm birleşince, İslâm medeniyetine yüzyıllar boyunca farklı alanlarda katkı sağlayan maddi, manevi bir kuvvet ortaya çıkmıştır. Anadolu ve Rumeli coğrafyaları arasında ekonomik ve siyasî alanlarda olduğu kadar ilim, irfân ve hikmet bakımından da devamlı bir etkileşim var olmuş, ilim, irfan ve hikmet ehli bu bölgeler arasında sürekli gelip gitmek suretiyle aradaki bağı daima canlı tutmuştur. Abdullâh-ı Bosnevî, Abdullâh-ı İlâhî, Ahmet Cevdet Paşa, Ahmet Davutoğlu, Ali Yakup Cenkçiler, Aliya İzzetbegoviç, Filibeli Ahmed Hilmi, Hâfız Ali Korça, İşkodralı Lütfi Paşa, Mehmet Akif Ersoy, Osman Keskioğlu, Ömer Lütfi Barkan, Rızâ Tevfîk, Sokullu Mehmet Paşa, Taşlıcalı Yahya, Tayyip Okiç, Yahyâ Kemâl, Yazıcızâde Kardeşler ve adını İslâm medeniyetine yazdırmış yüzlerce diğer isim bu karşılıklı etkileşimin delilini teşkil eder.

Kırklareli Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi bulunduğu bölgeye karşı hissettiği maddî ve manevî sorumluluk çerçevesinde “Târih Boyunca Rumeli Coğrafyasında İlim, İrfân ve Hikmet” başlıklı bir uluslararası sempozyum düzenlemeyi planlamaktadır. Târihî ve millî şuuru canlı tutmak, bölgenin İslâmî ilimler dâiresi başta olmak üzere bütün ilim dallarında medeniyete olan katkısını ele almak sûreti ile gelecek nesillere aktarmak ve günümüz ilim insanlarını bu doğrultuda bir araya getirmek, sempozyumun başlıca hedefleri arasındadır. Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öncülüğünde, İslami İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) işbirliği ile düzenlenen sempozyum 14-15 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Sempozyum Dilleri

Türkçe, Arapça ve İngilizce.

Katılım Payı

Ücretsizdir.

​Katılım Şekli

Sempozyum yüz yüze olacaktır; ancak pandemi şartları devam ederse online katılım şeklinde icra edilecektir.

Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.